Yoga

Yoga for stress relief

A durat ceva pana sa imi dau seama ca nu sunt ok. Eram în acel vârtej, trăiam o zi cât trei iar asta pentru ca faceam tot ceea ce mi-am dorit vreodata sa fac- calatoream. Lucrurile pareau sa mearga catre mai bine…Insa cruntul adevar era altul – lucram zi de zi cu doar cateva ore libere, pentru 7-8 luni – încontinuu. Iar și iar. Ceream de la mine totul, nu era vreme de stat pe ganduri, si cand era vorba sa aleg intre a ma odihni sau a iesi, a explora, raspunsul meu era clar- hai! Vorba aia- ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se implineasca. Viata pe un vas de croaziera este cam așa. 

Aveam zile cand ma trezeam nauca, fara energie, si cumva o stare de neliniste mă acompania la tot pasu, ca ceva se putea întâmpla, ca doar, eram intr-o continua mișcare, pe vas fiind. Factori de stres erau din belșug – porturi anulate, excursii catastrofa, clienți nesatisfacuti, furtuna, ore lungi de munca, colegi/manageri nemulțumiți,  starea generală neprimitoare, mediu focusat strict pe munca și mai putin pe uman. Sa fim clari, stresul si anxietatea nu sunt neaparat ceva rau, doar ca, daca persista pentru prea mult timp, pot duce la inflamatie și eventual, boli serioase.

De cum am început sa practic yoga, apoi meditație, respirație, am schimbat felul în care mă raportam la mine, dar și la ceilalți. Practic, mi-a îmbunătățit increderea de sine, am înțeles și mi-am revendicat acel spațiu – si în acea jumatate de ora sau cât era sa reușesc sa îmi aloc, se întâmplau minuni pentru sănătatea mea mentală. Iar asta pentru ca puteam sa revin mai ușor la o stare de relaxare de la una de stres și overall,  realizasem la nivel profund faptul ca am găsit niște instrumente valoroase pe care sa le pot folosi ori de câte ori simt nevoia- acasă, pe strada, în autobuz, la munca sau intr-o discuție mai aprinsa. Doar acest fapt în sine mă liniștea. Regăsirea acelui spațiu sacru, acelei legături profunde cu mine și copilul meu interior. 

Yoga m-a ajutat în prea multe privințe, începand cu felul în care percep eu lumea, atașamentele mele și increderea pe care o am în mine însămi. Am mai învățat și despre faptul ca totul e în continua schimbare, și asta la nivel profund, mai departe de simpla părere conceptuala. Am învățat o pe pielea mea – atunci când îmbrățișezi schimbarea, când iti crești aceasta calitate de a fi rezilient, iei viata mai lejer, te bucuri mai mult de lucrurile mărunte și când apare ceva cu ce nu ești în acord, ești mai îngăduitor, mai blând.  

Am înțeles astfel ca, doar printr o respirației calma, conștientă îmi activez sistemul nervos parasimpatic, care la rândul lui încetinește bătăile inimii și trimite un mesaj general corpului ce inspira relaxare. Studiile mai spun ca yoga ajuta la scăderea nivelului de cortisol, hormonul de stres în corp, și ca, după o practica constanta, poate îmbunătăți somnul, digestia, și sistemul imunitar – toți fiind factori ce impacteaza serios stresul. Asanele ne ajuta sa îndreptăm atenția asupra corpului, prin întinderea și întărirea mușchilor, elimina tensiunile din corp și starea generală este una de vitalitate, lejeritate. Meditația ne antrenează, educa  mintea, și astfel, avem o mai mare claritate și prezenta de spirit; respirația, cum am spus mai sus, ne ajuta sa ne transpunem intr-o stare de relaxare, îmbunătățește toleranta la stres și sporește capacitatea de concentrare. 

Iti propun sa te intrebi care e nivelul tău de stres, la ce punct ești în ceea ce privește timpul pentru tine, și dacă ai nevoie de un astfel de spațiu sacru, un spațiu de relaxare și deconectare, iti spun ca sunt aici pentru a practica împreună. Am creat un program plin de surprize, un program ce are la baza: asane fluide,  meditatie pe momentul prezent, diverse tehnici de respiratie, journaling, chanting,  afirmatii, si multe altele, printre care și crearea acestui cerc de împărtășire  – în care ne deschidem, vorbim și primim ce are celălalt de oferit. 

De abia aștept!

Scrie-mi! 

Namaste

I am a spiritual nomad looking for trouble! I love travelling, writing is my favourite form of expression and I will never say no to coffee! I dedicate my free time in practicing yoga and meditation as well as learning more about transformative education and development. I also love dancing and I could talk forever about love. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *